Diákigazolvány igénylés

április 18, 2024

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, amennyiben gyermeke még nem rendelkezik diákigazolvánnyal  a jogszabályok változása miatt mindenképpen szükséges annak igénylése.

A diákigazolvány igénylése több okból is indokolt:

  • A tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, a tanulói jogviszony igazolása az iskolában nem kérhető. A 16. életévüket betöltött tanulók esetében (a 16. életév betöltését követő tanévtől) a tanulói jogviszony érvényes diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő, OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolással igazolható (az iskolalátogatási igazolás, tanulói jogviszonyigazolás ezekben az ügyekben kivezetésre kerül). ( 2023. évi XXVIII. törvény)
  • Az MVK Zrt. helyi járatain a 14 év alatti miskolci oktatási intézményben tanulók kedvezményes havi tanuló kombinált bérletet válthatnak, melynek összege: 430-.Ft. A bérlet (bérletváltó kártya) megvásárlásához mindenképpen szükséges a diákigazolvány felmutatása. A 14 év alattiak havi kombinált bérlete kizárólag diákigazolvánnyal jogosít utazásra. Amelyik tanulónak már folyamatban van az Oktatási Hivatal felé a diákigazolvány igénylése, de még nem kapta kézhez, annak diákigazolványt helyettesítő igazolást állítunk ki az oktatási intézményben, az igazolás addig érvényes amíg a diákigazolvány meg nem érkezik. https://mvkzrt.hu/aktualis/aprilis-1-tol-miskolci-helyi-jaratokon-430-ft-os-havi-berlettel-utazhatnak-14-ev-alatti
  • Tanulmányi kiránduláson, sportversenyen való részvételhez szükséges a diákigazolvány bemutatása

 A DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉSE AZ ALÁBBIAK SZERINT TÖRTÉNIK:

A diákigazolvány igényléssel kapcsolatban keresse fel a KORMÁNYABLAK bármelyik ügyfélszolgálatát.

Az igényléshez szükséges a gyermek jelenléte, mert digitális fotó készül róla.

A szükséges dokumentumok, amit be kell mutatni az igénylés során:

  • A gyermek érvényes személyi igazolványa
  • A gyermek érvényes lakcímkártyája
  • A kísérő szülő személyi igazolványa, lakcímkártyája

A diákigazolvány igénylése csak akkor lehetséges, ha a gyermek rendelkezik érvényes személyi igazolvánnyal, tehát először ezt kell megigényelni a fenti ügyfélszolgálatokon.

A diákigazolvány igényléshez elegendő az egyik szülő jelenléte.

Az igazolvány igénylése térítésmentes.

Az ügyfélszolgálaton kapott NEK –Adatlapot az iskola titkárságára kell elhozni, legkésőbb június 21-ig ahol az Oktatási Hivatal felé az iskolában történik a digitális igénylés. Az elkészült diákigazolványt az iskola titkárságán lehet majd átvenni.

Iskolavezetés