TÚRÁK HATÁRTALANUL!

június 29, 2022

Erdély – 2022A só útján

A Miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskola Görömbölyi Tagiskolájának hetedik osztályos tanulói kísérő nevelőikkel a „Határtalanul!” program keretében négy felejthetetlen napot töltöttek Erdélyben 2022. május 30. és június 03. között.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 800 000 Ft-tal támogatta kirándulásunkat, melynek során a só útján barangoltunk, felkerestük Székelyföld csodálatosan szép természeti értékeit és történelmi emlékeit.

Beszámoló az utazás élményeiről

Erdély, 2022. 05. 31. – 2022. 06. 03.

1.nap:

Kedden reggel izgatottan gyülekeztünk iskolánk előtt, majd 5 órakor elindultunk Erdélybe. Az országhatárt Ártándnál léptük át. Nagyváradon csatlakozott hozzánk az idegenvezetőnk, Albert Ferenc. Az első pihenőt Királyhágón, Erdély kapujában tartottuk. Bánffyhunyad nevezetességeivel autóbuszos városnézés során ismerkedtünk meg. Megtekintettük a református templomot és a kertjében található Magyar Hősök emlékkövét. Kíváncsian vártuk következő állomásunkat, Kolozsvárt, ahol a város történelmi központjában tett sétánk során megnéztük Mátyás király lovasszobrát és szülőházát, majd elindultunk Tordára. Utunk a település legfőbb nevezetességéhez, a sóbányához vezetett, melynek látványa felejthetetlen élményt nyújtott. Este nyolc órakor értünk a szálláshelyünkre, Székelyszentlélekre. Szállásadóink kedves szavakkal és finom vacsorával vártak bennünket. A szobák elfoglalását követően egy alvás előtti hangulatos sétával zártuk a hosszú napot.

2. nap

Reggel 7 órakor kissé fáradtan ébredtünk, de reggeli után vidáman indultunk Szovátára, a Medve-tóhoz, amely a kiterített medvebőrhöz hasonló alakjáról kapta nevét. Ezután Parajd következett, egy még mindig működő sóbányába jutottunk le autóbusszal. A felszín alatt 120 méter mélyen lévő hatalmas tárnákban templomot, kalandpályát és különböző szórakozási lehetőségeket találtunk. Mintegy 2 órát töltöttünk a só birodalmában, majd ismét busszal jöttünk vissza a felszínre.  Ezután egy kicsit hosszabb utazás következett a kerámiáiról híres Korondra, ahol kézműves emlékeket vásároltunk a főutcán hosszan elnyúló bazárokban, s gyönyörű faragott székelykapukról készítettünk fotókat. Farkaslakán megemlékeztünk Tamási Áronról, a nagy székely íróról, megkoszorúztuk a síremlékét, a Himnusz soraival és néhány perc csenddel fejeztük ki iránta érzett tiszteletünket. Szejkefürdőn felkerestük a legnagyobb székelyként számon tartott Orbán Balázs sírját. Székelyudvarhelyen, a „székely főváros” nevezetességeivel ismerkedünk. A programdús nap végén szállásunkon tekintettük meg a naplementét.

3. nap

Korán indultunk, hogy minél több időt tölthessünk a ránk váró festői környezetben. A zeteváraljai víztározó mellett elutazva sok érdekességet tudtunk meg a Csiki- és a Gyergyói-medencéről. Gyergyószentmiklóson az örmény katolikus templomot kerestük fel. Innen tovább indultunk a Békás-szoros felé. Kanyargós hegyi úton, gyönyörű fenyvesek között utaztunk. Először a Gyilkos-tó páratlan szépségével ismerkedünk meg. Felidéztük a tó legendáját, majd megbeszéltük kialakulásának valódi okát is. A Békás-szorosban tett gyalogtúra során mindenkit elvarázsolt a hatalmas sziklafalak látványa. Ezek után kicsit hosszabb utazás következett Csíksomlyóra, ahol a Csodatévő Szűz Mária szobrát kerestük fel a templomban. A templom és a rendház megtekintése után a Kissomlyó és a Nagysomlyó közötti nyeregbe, a búcsú helyszínére indultunk, ahol hatalmas élményekben volt részünk, találkoztunk egy remetével is. A szállásra visszaérve még sokáig beszélgettünk a látottakról.  

4. nap

Erdélyi utunk utolsó reggelén hálásan búcsút vettünk szállásadóinktól. Első utunk Fehéregyházára vezetett. Jártunk „Petőfi kútjánál”, ahol a történelmi emlékek szerint utoljára látták Petőfi Sándort a segesvári csata napján. Az emlékmű megkoszorúzása után felkerestük a Petőfi emlékházat, majd tovább utaztunk Segesvárra. Sétáltunk a vár kikövezett utcáin, megmásztuk a diáklépcsőt, amely a segesvári diákok katolikus középiskolájához és az ott található templomhoz vezetett. Megnéztük Vlad Tepes (Drakula gróf) szobrát. Innen Marosvásárhelyre indultunk. Történelmi ismereteink gyarapítását a Teleki–Bolyai Könyvtár megtekintésével folytattuk, majd városnézéssel zártuk programunkat. Idegenvezetőnk elbúcsúzott tőlünk, mi pedig elkezdtük több órás utazásunkat hazafelé. Pihenésképpen újra megálltunk a Király-hágón, majd a határállomás következett, amin hamar átjutottunk. Este a szülők már izgatottan vártak bennünket iskolánk előtt, ahova 8 óra után épségben, élményekkel telve meg is érkeztünk.

A program lezárása

A 4 napos erdélyi utunk során szerzett élményeinkből képes beszámolót állítottunk össze, melynek felhasználásával egy kis ízelítőt nyújtottunk Erdélyből a program zárásaként a leendő 7. osztályos tanulóknak is, miközben megajándékoztuk őket finom parajdi sóval.

A_so_utjan_honlapra